5. SYKDOMMER:

NB: Viktig å forebygge + være nøye med rengjøringen. Jeg pleier som nevnt å tilsette MELKEBØTTESAFT i drikkevannet til kaninene våre.

A. Beinbrudd:

Kaninen din kan få beinbrudd dersom den faller ned fra armen din, fra buret eller et av beina fester seg i nettingen. Av og til kan det være vanskelig å oppdage et beinbrudd - ta kaninen din med til dyrelege.

B. Coccidiose:

Denne sykdommen rammer som oftest kaninunger og ungdyr. Det er små encellete dyr, såkalte coccidier, som setter seg i tarmen. Også en kjent sykdom blant hønsefolk - kyllinger er særdeles lett utsatt. Viktig å være nøye med rengjøringen - skitne bur/gammel strø fremmer coccider. Kjennetegn: Oppblåst buk, diarre og kaninen blir raskt kraftløs.

Her kan du lese mer om denne sykdommen-engelsk side.

C. Diare:

Ekte diare er uvanlig hos kaniner, men det kan forekomme. Kaninunger- som er født inne - kan få diare dersom de blir tatt for tidlig ut. Reddes de ikke i tide, så dør kaninen.

Vanligvis er diare hos kaniner et tegn på at noe alvorlig er i veien. Kontakt dyrelege.

D. Øyebetennelse:

Kjennetegn: Øyet er rødt og irritert. Det kommer betent masse/puss fra øyet.

Vask øyet flere ganger om dagen med øyebadevann(sterilt). Kontakt dyrelege hvis ikke dette hjelper.

Langhårskaninunger- og andre typer kaninerunger kan få rusk eller støv på øyet når han/hun holder på å åpne øynene. Kan føre til øyebetennelse. VIKTIG: Følg godt med kaninungene i den perioden de holder på å åpne øynene.

E. Trommesyke:

Denne sykdommen skyldes at det samler seg for mye gasser i mage og tarmer. Dette kan skyldes for mye kål, overgang til nytt for m.m.

F. Heteslag:

Sett aldri et bur/gressbur/utebur direkte i solen. Det blir for varmt for kaninen din , og han/hun kan få heteslag. Kaninen din puster hurtig, skjelver, virker som den har panikk. Legg noe fuktig over kaninens hode og kropp(f.eks håndduk o.l.), og gi den lunkent vann.

G. Syfilis (Informasjonen har jeg fått av kaninoppdretter Jostein Oldervik, Trøndelag): NB: Syfilis blir mer og mer vanlig i Norge - smitten kommer fra Sverige.

Syfilis; syfilis er en sykdom som smitter ved paring og vann + forskåler
som går på rundgang i flere bur. Det er viktig og desinfisere mellom hver
kanin. Varmt vann med sur eller basisk løsning er og anbefale. Her duger kun
kaustisksoda, mim kombi, mi syre, VirkonS, samt dobbel dose klorin.
Sykdommen ser en ved at kjønnsåpning + endetarm har veskefylte blemmer.
Skurv på snute og munnviker eller at dyret mister pels rundt øynene.
Oppdager en at en kanin har syfilis har minst 80% av besetninga sykdommen.
Her må en dyktig veterinær inn, det må tas blodprøve av alle dyr (det tas i
øret) riktig pecilin mengde må regnes ut for hvert enkelt individ. Hele
besetninga må behandles.
Kun ren pencilin dreper ulumskhetene, i og med at kaninen tåler pencilin
svært dårlig så må en være nøye på utregninga. Dyret får uansett dårlig
mage. Gi kun høy i behandlingsperioden. Supler evnt. med Biola (svært lite
5ml pr kg pr dag) Eller få tak i zoo lack hos dyrlegen (fungerer meget bra
ca 100kr pr tube. Den er effektiv mot cocidiose)
Om du opplever at en hanne har problem med og parre ei hue, eller at hua
ikke får unger så er det mest sansynlig syfilis.
Syfilis bryter ut med blemmer, etter en stund forsvinner det, men det ligger
latent i kroppen på dyret.
Mange opplever at kaninen snørrer og tror det er forkjølelse, men det kan
også være et tegn på syfilis.

Her kan du lese mer om denne sykdommen - engelsk side.

H. ORM HOS KANINER:

Orm hos kaniner kan forekomme. Noen innvollsormer merker man ikke at kaninen har før ev. immunforsvaret er svekket. I slike tilfeller kan lik typer innvollsormer dukke opp. En ganske vanlig type kalles blindtarmsorm(Passalurus ambiguss). Kjennetegn: Små hvite ormer i avføringen. Ved sterkt angrep av denne typen ormer, så kan kaninen gå ned i vekt/bli puslete. Kaninen kan smitte andre kaniner dersom flere kaniner er sammen i buret/luftegården. Ulike typer innvollsorm anbefales det å behandle med PANACUR/AXILUR/IVOMEC. Kontakt veterinær.

 

I. FORSTOPPELSE:

Forstoppelse kan det være vanskelig å helbrede. Det er viktig å forebygge. Som kjent er den hyppigste dødsårsaken blant kaniner kbyttet til fordøyelsesprosessen. Slutter kaninen din å spise, det kommer ikke avføring, så er det mest sannsynlig forstoppelse. Forstoppelse kan blant annet skyldes: Brå overgang fra et for til et annet for, for mye frukt og grønnsaker, for lite bevegelse m.m. Som nevnt er det vanskelig å helbrede, men du kan forsøke å la kaninen din få løpe fritt for på den måten å sette i gang bevegelse i tarmsystemet eller du kan sprøyte litt renset parafin i munnen på kaninen.

 

J. SNUE:

 

Denne typen luftveissykdommer er veldig vanlig blant kaniner. Snue kan være alt fra den vanlige forkjøelsessnue til den mer smittsomme virussnue. Dersom kaninen har rennende nese med blank væske, så er det starten på forkjølelse. Å behandle kaninen allerede på dette tidspunktet pleier å være vellykket. Kontakt dyrelege - mest sannsynlig vil du få anbefalt en eler annen form for pencilin feks baytril. dersom det kommer gulgrønn snue ut av kaninens nese, så er kaninen din forkjølet - kontakt dyrelege - kaninen din vil få en pencilinkur. I den perioden er det lurt å fore kun på høy og vann. kaninen tåler pencilin dårlig, men Baytril m.m pleier å gi gode resultater.

Det er viktig at du tar dette med snue på alvor. I verste fall kan det ende med lungebetennelse - og smittsom snue. Nok en gang er det viktig å forebygge-dårlig stallklima er med på å fremtone snue hos kaniner. Dessuten er det viktig at kaninen ikke blir utsatt for trekk.

Her kan du lese mer om denne sykdommen-engelsk side.

 

K. HER KOMMER NOEN NYTTIGE LENKER TIL SIDER SOM HANDLER OM SYKDOMMER HOS KANINER:

MEDIRABITT - mye bra stoff om kaninsykdommer - hovedsaklig på engelsk, men det jobbes stadig med å oversette tekstene til norsk.

DYRELÆGEVAKTEN -dansk side med beskrivelse av ulike sykdommer hos kaniner.

KANINHJØRNET - svensk side med mange tips blant annet om sykdommer blant kaniner.

TILBAKE TIL KANINTIPS

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN.